preskoči na sadržaj
Vijesti

Posjet američkoj srednjoj školi u Clearwateru na Floridi

Početkom studenog smo realizirali putovanje  u kojem je 10 naših učenika s dvije profesorice u pratnji posjetilo Clearwater Central Catholic High School na Floridi. Riječ je o programu međunarodne učeničke razmjene koju održavamo sa spomenutom školom već osamnaest godina. Cilj ovog projekta je promicanje zajedništva, interkulturalnosti i tolerancije među učenicima i profesorima dviju škola.

Naša dugogodišnja studijska i kulturološka suradnja s CCC školom ostvaruje se na način da najbolji učenici drugih i trećih razreda IV. gimnazije (osobito oni koji su najbolji u znanju engleskog jezika)  s dvjema profesoricama/profesorima u pratnji,  borave oko 10 dana na Floridi tijekom mjeseca studenog, a američki učenici u pratnji svojih profesora posjećuju Hrvatsku u ožujku. Ove su godine kao najbolji učenici svojih razrednih odjela i ambasadori IV. gimnazije u SAD-u bili izabrani: Dunja Tadić (2.a), Petra Štetić (2.b), Tena Pavlović (2.c), Marta Hobor (2.d), Jakov Žižak (2.e), Nina Mikulin (3.a), Marko Farac (3.b), Petra Wilder (3.c), Dorotea Kosir (3.d) i Silvio Šipušić (3.e) te u pratnji profesorice Marina Vrdoljak i Martina Vujaklija.


Učenici su, kao i profesorice,  bili smješteni u američkim obiteljima čija su djeca učenici navedene škole. Pohađali su nastavu i imali priliku uvidjeti razliku između hrvatskog i američkog školstva što je i jedan od ciljeva ove razmjene.

Škola domaćin svakodnevno je organizirala i aktivnosti kako bi našim učenicama i učeniku uspjela pružiti pravi doživljaj života na Floridi i upoznati ih sa svojom kulturom, znamenitostima i prirodnim obilježjima. Za vrijeme našeg boravka posjetili smo akvarij u Clearwateru gdje su nam objasnili svoju misiju spašavanja, pružanja njege te puštanja morskih životinja natrag u prirodno stanište. Zatim smo posjetili sjedište suda okruga Pinellas gdje smo se upoznali s funkcioniranjem američkog pravosuđa.U St. Petersburgu smo posjetili The James Museum u kojem se nalaze umjetnine koje prikazuju američku povijest, posebno američke starosjedioce (indijanska plemena), divlje životinje s tog kontinenta i kauboje i karavane koje su osvajale zapad. Također smo posjetili najstariji američki grad St. Augustine, a kao posebnu atrakciju i ponos američke tehnologije vodili su nas u Kennedy Space Centre.

Osim ovog zajedničkog programa svaka obitelj domaćin je nastojala pokazati gostoprimstvo te su svoje vrijeme s našim učenicima ispunili mnogim drugim iskustvima u zabavnim parkovima, muzejima ili parkovima prirode, ali pritom i omogućili uvid u život tipične američke obitelji. Naši učenici nisu samo primali utiske, već su istovremeno uspoređivali životne stilove Hrvata i Amerikanaca. Na školskom kampusu su prezentirali IV. gimnaziju i opisali program jezične gimnazije. Za potrebe prezentacije služili su se vlastitim video uratkom  o svakodnevnim obvezama učenika u našoj školi. Na taj način smo svi odradili ulogu ambasadora Hrvatske. Važno je spomenuti kako su  osoblje CCC škole i američki učenici zajedno s roditeljima vrlo zainteresirani za uzvratni posjet. To je rezultat dobre promocije naših učenika  o Hrvatskoj.

Budući da smo ponosni na postignute ciljeve i iskustva iz ove razmjene te želimo nastaviti s tradicijom, s velikim entuzijazmom smo dogovorili uzvratni posjet u proljeće 2020. godine.

Marina Vrdoljak, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Damjanić Pavlić   datum: 5. 12. 2019.

Informacije

Korisni linkovi

Kalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 4. 2020.

Ukupno: 448

Tražilica
preskoči na navigaciju