preskoči na sadržaj
Vijesti

PROJEKT RAZMJENE S GIMNAZIJOM JANSON DE SAILLY

Tjedan dana u Parizu: praznik impresionizma, moderne umjetnosit i francuskog jezika

Deset učenika i dvije profesorice dvojezičnog hrvatsko-francuskog programa IV. gimnazije boravilo je u Parizu u gimnaziji Janson de Sailly od 13. do 19. 10. u sklopu drugog dijela umjetničko-jezičnog projekta « Zagreb i Pariz razgovaraju kroz umjetnost: Exat 51 i Pariška škola ». Ovo je četvrta uzastopna razmjena s gimnazijom Janson de Sailly tijekom koje su se rodila mnoga neraskidiva prijateljstva pariških i zagrebačkih gimnazijalaca.

FOTO - GALERIJA

Naš projekt s najvećom gimnazijom u Francuskoj  temelji se na susretima i zajedničkom istraživanju francuske i hrvatske umjetničke baštine te na stvaranju likovnih i jezičnih radova koje izlažemo i prezentiramo najprije u Zagrebu, a potom u Parizu.


Za vrijeme čitavog boravka naši učenici su bili smješteni u obiteljima svojih pariških vršnjaka, a imali su priliku i pohađati s njima nastavu.

Središnje teme ovogodišnjeg projektnog boravka u partnerskoj školi u Parizu bile su impresionizam i moderna umjetnost.

Impresionizam smo doživjeli obilaskom muzeja Orangerie gdje su izložena najveća platna Claudea Moneta te na cjelodnevnom izletu u Giverny, pitoresknom mjestu u Normandiji gdje se nalazi memorijalni centar Claudea Moneta, umjetnikova kuća, prekrasni vrtovi i bajkovito jezerce čije je lopoče Monet ovjekovječio na svojim platnima.

Uz izvrsno stručno vođenje na francuskom jeziku naši i francuski učenici posjetili su Muzej moderne umjetnosti u Parizu i upoznali se sa fascinantnim umjetničkim opusom najvećeg slikara apstraktnog impresionizma – Hansa Hartunga. Nakon toga, uz stručno vodstvo, u Muzeju moderne umjetnosti u Parizu hrvatski i francuski učenici su naslikali svoje likovne radove.

Tijekom našeg boravka u Parizu posjetili smo i Muzej Rodin uz stručno vodstvo na francuskom jeziku, dvorac Versailles, vrtove Versaillesa te dvorce Veliki i Mali Trianon i Kraljičino selo, upoznali smo arhitekturu i znamenitosti središta Pariza, mostove na Seini, Latinsku četvrt, vrtove Kraljevske palače, park Truillerie, piramide ispred Louvrea...

Važan dio našeg boravka bio je posjet središtu UNESCO-a.  Naša domaćica bila je hrvatska predstavnica u UNESCO-u gospođa Martina Borovac Pečarević koja nam je pokazala velebnu zgradu, kompleks s vrtovima i umjetničkim instalacijama te restoran s najljepšim pogledom na Eiffelov toranj. Sreli smo se i s međunarodnom koordinatoricom mreže ASP UNESCO pridruženih škola, gospođom Sabine Detze, s kojom smo razgovarali o aktivnostima UNESCO-a i mogućnostima angažiranja mladih u današnjem svijetu. Na francuskom jeziku s gospođom Sabine Detzel razgovarali smo i o budućim projektima s UNESCO-m.

 Predzadnjeg dana našeg boravka u Parizu u školi domaćinu organizirana je izložba nastalih radova te svečana prezentacija cijelog projekta kojoj je nazočio i hrvatski veleposlanik u Parizu, gospodin Filip Vučak i savjetnica za kulturu Hrvatskog veleposlanstva u Parizu, gospođa Lea Lasić.

Prema riječima hrvatskog veleposlanika i ravnatelja francuske škole, razmjena IV. gimnazije i gimnazije Janson de Sailly je najbolji primjer uspješne projekte suradnje dviju škola i dviju država.

 Kao rezultat suradnje naših škola u pripremnim razredima za upis na Visoke škole imamo i prvu učenicu IV. gimnazije Martu Helen Ljubičić koja je u razmjeni sudjelovala prošle godine, a ove godine je studentica u Parizu.

Naš intenzivni tjedan u Parizu pratilo je lijepo vrijeme i entuzijazam i gostoprimstvo pariških obitelji u kojima su naši učenici upoznali drugačiji način života, funkcioniranje multietničkih obitelji, što čini odliku života ovog velikog europskog grada i sastavni dio zajedničkog europskog kulturnog identiteta.

Dragocjenu potporu realizaciji ovog projekta pružio je Francuski institut i Veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj.

Za ovaj  nezaboravan tjedan u Parizu veliku zahvalnost dugujemo profesorici Véronique Jan, profesorici glazbe i likovne umjetnosti iz naše partnerske škole.

U projektu su sudjelovali naši učenici Eva Kolbas, Rea Lacić, Lea Stanić, Ivona Gracin, Andrej Galjar, Diana Firkelj, Iva Karaman, Ida Marušić, Leona Tarandek i Ana Lena Laktašić Žerjavić, a s hrvatske strane projekt su osmislile i vodile profesorice Petra Curkov Ćurčija i Spomenka Šabić.

 

Spomenka Šabić, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Damjanić Pavlić   datum: 28. 10. 2019.

Informacije

Korisni linkovi

Kalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 4. 2020.

Ukupno: 448

Tražilica
preskoči na navigaciju